Rogale marcińskie od Gessler droższe niż kiedykolwiek. Cena szokuje klientów

Rogale marcińskie od Gessler droższe niż kiedykolwiek. Cena szokuje klientów

Magda Gessler, rogale świętomarcińskie, zdjęcie ilustracyjne
Magda Gessler, rogale świętomarcińskie, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Shutterstock / Facebook/Magda Gessler
Listopad ma swój niepowtarzalny zapach – połączenie białego maku, masła i bakalii. W tym roku pachnie jednak nie tylko tradycją, ale i luksusem. Rogale marcińskie od Magdy Gessler znów trafiły do sprzedaży, a ich cena przyprawia o zawrót głowy.

Każdego listopada Polacy z utęsknieniem wypatrują słynnych rogali z białym makiem. Choć niegdyś były symbolem Poznania i Wielkopolski, dziś ich zapach unosi się w cukierniach w całym kraju. Swoją interpretację słodkiego klasyka po raz kolejny przygotował warszawski lokal „Słodki Słony”, należący do Magdy i Lary Gessler.

Nazwisko Gessler niezmiennie wzbudza emocje – i podnosi ceny. Mimo to chętnych na kultowe wypieki nie brakuje. Rogale można kupić już teraz, ale trzeba się przygotować na spory wydatek.

W ubiegłym roku mówiło się, że jest drogo. W tym sezonie – jeszcze drożej.

Rogaliki marcińskie z luksusowej cukierni

Choć na paragonie widnieje nazwa „rogaliki”, ich rozmiar trudno nazwać skromnym. W menu lokalu figuruje określenie rogale marcińskie, jednak nie posiadają one certyfikatu ChOG, czyli Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

Oznacza to, że nie są to oryginalne rogale świętomarcińskie z Poznania, które muszą być wypiekane według tradycyjnej receptury obowiązującej od lat – z margaryną, sztucznym aromatem migdałowym i masą jajeczną.

Certyfikat chroni nazwę, ale nie zawsze jakość. Wiele cukierni rezygnuje z ubiegania się o oznaczenie, stawiając na naturalne składniki i maślaną wersję przepisu.

Tak też jest w lokalu „Słodki Słony”, który znany jest z luksusowych i często kosztownych deserów. Rogale Gessler przygotowywane są na maśle, z dużą ilością bakalii i białego maku. Cena? Aż 39 złotych za sztukę.

Rok temu było drogo. Teraz jeszcze drożej

Już w 2024 roku cena rogali w cukierni Magdy Gessler wywołała burzliwą dyskusję w sieci — wtedy kosztowały 35 złotych za sztukę. W tym sezonie trzeba zapłacić o 4 złote więcej. Restauratorka nie ukrywa, że jej produkty mają być synonimem jakości i rzemiosła cukierniczego.

Magda Gessler wielokrotnie podkreślała, że jej wypieki „odzwierciedlają jakość składników”, a cena wynika z dbałości o detale i wysokie koszty produkcji.

Na szczęście, jak zauważają miłośnicy rogali, nie trzeba wydawać fortuny, by cieszyć się ich smakiem. W wielu lokalnych piekarniach i cukierniach w całym kraju można kupić tradycyjne rogale marcińskie w cenie od 18 do 25 złotych, często również na maśle i z białym makiem – tylko bez marketingowej otoczki znanego nazwiska.

Czytaj też:
W „Kuchennych rewolucjach” polały się łzy. Gessler nie kryła emocji
Czytaj też:
Żur bez żuru i inne atrakcje. Magda Gessler nie będzie miała dziś łatwo

Opracowała:
Źródło: kuchnia.wp.pl