Magda Gessler. Najważniejsze informacje o słynnej restauratorce
Magda Gessler zyskała na popularności dzięki programowi „Kuchenne rewolucje”, który został oparty na amerykańskim formacie „Kitchen Nightmares”. Show TVN polega na wprowadzaniu różnych zmian w przybytkach gastronomicznych, aby przyciągnąć więcej klientów. Co więcej, sama celebrytka też posiada kilka restauracji, np. „U Fukiera” w Warszawie i „Polkę” w Łodzi.
Ile lat ma Magda Gessler? Wiek i rodzina gwiazdy TVN
Magdalena Gessler, a właściwie — Magdalena Daria Ikonowicz — urodziła się 10 lipca 1953 roku w Komorowie. Ojciec restauratorki, Mirosław Ikonowicz, pracował w przeszłości jako reporter oraz korespondent PAP-u (Polskiej Agencji Prasowej). Mężczyzna ma wileńskie pochodzenie. Matka, Olga Borkowska, zajmowała się natomiast gastronomią i miała rosyjskie korzenie.
Mała Magdalena musiała zamieszkać ze swoimi dziadkami po narodzinach, ponieważ jej matka miała wówczas gruźlicę. Ojcem chrzestnym został tzw. przyjaciel rodziny, Ryszard Kapuściński („cesarz reportażu”). Rodzice „przyszłej gwiazdy” doczekali się jeszcze jednego dziecka w 1956 roku. Bratem Magdy Gessler jest Piotr Ikonowicz, polityk, prawnik oraz dziennikarz.
Restauratorka wyszła za mąż w 1982 roku, a jej wybrankiem został Volkhart Müller. Syn pary, Tadeusz, przyszedł na świat 13 sierpnia 1983 roku. Mężczyzna zajmuje się dzisiaj gastronomią i promuje m.in. weganizm. Córka, Anna, urodziła się dwa lata później, ale zmarła dwa tygodnie po porodzie. Volkhart odszedł natomiast w 1987 roku po długiej chorobie.
Celebrytka znów zaszła w ciążę. Córka, Aleksandra Lara Gessler, pojawiła się na świecie w 1989 roku i jest obecnie kolejną postacią w polskiej gastronomii. Sama Magda i Piotr Gessler (zm. w 2021) wzięli natomiast ślub dopiero w 1995 roku, jednak ich małżeństwo nie trwało zbyt długo. Para rozwiodła się w 1999 roku, a córką zajął się wówczas głównie tata.
Czy Magda Gessler ma wykształcenie gastronomiczne?
Magdalena Gessler początkowo uczęszczała do IX Liceum Ogólnokształcącego im. Klementyny Hoffmanowej w Warszawie, ale ostatecznie skończyła XXII Liceum Ogólnokształcące im. Jose Marti w tym samym mieście. Kobieta wyprowadziła się później do Madrytu, gdzie studiowała malarstwo w Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych św. Ferdynanda.
Gwiazda TVN nie ma zatem wykształcenia gastronomicznego, a wiedzę i umiejętności w tym zakresie zdobyła „przez lata praktyki”. Celebrytka rozwinęła swoją karierę w tej branży, kiedy wyprowadziła się do Madrytu, ale otworzyła pierwszą restaurację, gdy poznała Piotra Gesslera.
Kariera Magdy Gessler. Jak rozwijała się gwiazda TVN-u?
Magdalena Gessler stawiała pierwsze kroki w kulinarnym świecie w latach 80. Restauratorka stała wówczas na czele firmy cateringowej w Madrycie i przygotowała posiłki na przyjęciach dla hiszpańskich dygnitarzy i członków dworu królewskiego. Kobieta została doceniona m.in. przez ówczesną głowę państwa i ekspertkę kulinarną: Juona Carlosa I i Clarę Marię de A'Mesuę.
Magda, Adam i Piotr Gessler otworzyli swoją pierwszą restaurację „W Ogrodzie” w 1989 roku w pałacu Zamoyskich w Warszawie. Co więcej, trójka „współpracowników” założyła wkrótce następny lokal — „Trębacka”. Małżeństwo Gesslerów otworzyło także restaurację „U Fukiera” po podziale rodzinnej firmy w 1991 roku, a dokładniej — 6 marca.
Magda Gessler zaczęła publikować swoją twórczość po 2000 roku. Restauratorka wydała trzy książki kucharskie: „Kuchnia moja pasja” (2005), „Kocham gotować — Magdy Gessler przepis na życie” (2007) i „Kuchenne Rewolucje. Przepisy Magdy Gessler” (2012). Gwiazda następnie pisała felietony kulinarne dla tygodnika „Wprost” (2010-2012) oraz „Newsweek” (2012-2018).
Premiera programu „Kuchenne rewolucje” odbyła się natomiast 6 marca 2010 roku na antenie TVN. Kariera celebrytki nabrała wtedy rumieńców, ponieważ stała się rozpoznawalna w całym kraju. Gessler została następnie jurorką w „MasterChefie” (2 września 2012), a także wystąpiła gościnnie w kilku odcinkach w show pt. „MasterChef Junior Polska”.
Gwiazda była również zaangażowana w nieco inne projekty. Rok 2014 stanął bowiem m.in. pod znakiem użyczenia twarzy parówkom „Besos” czy zaprojektowania własnej kolekcji obrusów i serwet dla Fabryki Lnu Żyrardów oraz gry „Kuchenny poker”. Celebrytka współpracowała też z Targami Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia”.
Restauratorka prowadziła również takie programy, jak „Sexy kuchnia Magdy Gessler” (2017–2019) oraz „Odkrycia Magdy Gessler” (2019), gdzie prezentowała swoje przepisy kulinarne. Co więcej, wydała autobiografię „Magda” w 2021 roku. Gwiazda TVN występowała też w różnych produkcjach, takich jak:
- „Big Brother” (2001),
- „Mamy Cię” (2004),
- „Szymon Majewski Show” (2005),
- „W roli głównej” (2007),
- „Rozmowy przy stole. Kuchnia polska” (2008),
- „Niania” (2008),
- „Top Model” (2010),
- „Na wspólnej” (2014),
- „Pyszne Peru” (2016),
- „Mniam!” (2011),
- „Starsza pani musi fiknąć” (2019),
- „Kuba Wojewódzki” (2019),
- „Lego Masters” (2020).
Magda Gessler promowała także produkty na poprawę procesów trawiennych (Ulgix) w 2012 roku i szósty sezon serialu „Orange Is the New Black” w 2018, występując w jego zwiastunie.
Jakie nagrody ma na koncie Magda Gessler?
Gessler została wyróżniona m.in. w 2010 roku przez Artura Ławniczaka (Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi) za promocję polskich produktów. Restauratorka ma też na koncie następujące nagrody:
- Wiktory 2010 — Największe odkrycie telewizyjne,
- Telekamery 2012 — Osobowość telewizyjna,
- Plejada Top Ten 2013 — „Zawsze na szczycie”.