Przepis na świąteczne ciasteczka Taylor Swift. Podbiły internet!

Przepis na świąteczne ciasteczka Taylor Swift. Podbiły internet!

Taylor Swift
Taylor Swift Źródło:Shutterstock / Brian Friedman
Szukacie inspiracji na świąteczne wypieki? Przypominamy przepis, którym lata temu Taylor Swift podbiła internet. Spróbujcie ciasteczek, które skradły serca już niejednemu smakoszowi.

Co roku w okresie świątecznym fani Taylor Swift zajadają się ciasteczkami, o których w 2009 roku mówiła artystka. Miłośniczka muzyki, kotów i pieczenia, przekonywała, że to jej ulubione słodkości w tym wyjątkowym w roku czasie. Oto przepis autorstwa bloga kulinarnego JoyTheBaker, którym zainspirowała się przed laty artystka. Ulepszyła go jednak nieco – dodając wyjątkowe przyprawy czy ajerkoniak. Zachęcamy nie tylko fanów Taylor Swift, aby spróbowali tego pysznego i łatwego przepisu.

Przepis na ulubione ciasteczka Taylor Swift

Co potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki masła o temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 1/2 szklanki (100 gramów) granulowanego cukru
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub nasiona z 1 laski wanilii
  • 2 szklanki (250 gramów) mąki uniwersalnej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Cukier cynamonowy lub brązowy

Produkty na polewę:

  • 1 1/2 szklanki (180 gramów) cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki mleka lub ajerkoniaku

Jak zrobić ciasteczka Taylor Swift?

Ciasto:

  1. Ubij w misce samo masło (przez około minutę), aby było dobrze zmiękczone.
  2. Powoli dodawaj olej. Licz się z tym, że może nie w pełni połączyć się z masłem, ale nie przeszkadza nam to.
  3. Do miski z masłem i olejem dodaj cukier granulowany, cukier puder i przyprawy korzenne. Miksuj, aż wszystko się połączy.
  4. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i ponownie miksuj, aż składniki się dokładnie połączą.
  5. Wymieszaj razem mąkę, sodę oczyszczoną i sól, używając drewnianej łyżki. Potem dodaj tę miksturę do powstałego wcześniej ciasta, postaraj się to również wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką.
  6. Ciasto przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby mąka wchłonęła wilgoć, a masło ponownie się schłodziło.
  7. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, uformuj z niego grube dyski (około dwie łyżki ciasta na jeden dysk, jeżeli robisz większe ciasteczka).
  8. Posyp każdy dysk cukrem cynamonowym, a następnie ułóż je w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piecz w 180 st. C (pamiętaj, aby włożyć je do rozgrzanego piekarnika!) od 12 do 14 minut w przypadku większych ciasteczek i od 8-10 minut w przypadku mniejszych. Zanim przełożysz ciasteczka z blachy na paterę, odczekaj co najmniej 10 minut. Przez nałożeniem na nie polewy i zjedzeniem poczekaj, aż całkowicie ostygną.

Polewa:

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na polewę – cukier puder i mleko lub ajerkoniak w podanych wyżej ilościach.
  2. Nałóż polewę na środek każdego schłodzonego ciasteczka. Na koniec posyp każdy z dysków mieloną gałką muszkatołową.

Ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez nie więcej niż 4 dni. Smacznego!

Czytaj też:
Byłam na najpiękniejszym jarmarku świątecznym. Ceny? Zaskakująco niskie
Czytaj też:
Jak zmiękczyć pierniki, które są twarde jak kamień? Ekspresowy patent mojej sąsiadki

Źródło: WPROST.pl