Przepis na świąteczne ciasteczka Taylor Swift. Podbiły internet!
Co roku w okresie świątecznym fani Taylor Swift zajadają się ciasteczkami, o których w 2009 roku mówiła artystka. Miłośniczka muzyki, kotów i pieczenia, przekonywała, że to jej ulubione słodkości w tym wyjątkowym w roku czasie. Oto przepis autorstwa bloga kulinarnego JoyTheBaker, którym zainspirowała się przed laty artystka. Ulepszyła go jednak nieco – dodając wyjątkowe przyprawy czy ajerkoniak. Zachęcamy nie tylko fanów Taylor Swift, aby spróbowali tego pysznego i łatwego przepisu.
Przepis na ulubione ciasteczka Taylor Swift
Co potrzebujesz:
- 1/2 szklanki masła o temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki oleju roślinnego (rzepakowy lub słonecznikowy)
- 1/2 szklanki (100 gramów) granulowanego cukru
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub nasiona z 1 laski wanilii
- 2 szklanki (250 gramów) mąki uniwersalnej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- Cukier cynamonowy lub brązowy
Produkty na polewę:
- 1 1/2 szklanki (180 gramów) cukru pudru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki mleka lub ajerkoniaku
Jak zrobić ciasteczka Taylor Swift?
Ciasto:
- Ubij w misce samo masło (przez około minutę), aby było dobrze zmiękczone.
- Powoli dodawaj olej. Licz się z tym, że może nie w pełni połączyć się z masłem, ale nie przeszkadza nam to.
- Do miski z masłem i olejem dodaj cukier granulowany, cukier puder i przyprawy korzenne. Miksuj, aż wszystko się połączy.
- Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i ponownie miksuj, aż składniki się dokładnie połączą.
- Wymieszaj razem mąkę, sodę oczyszczoną i sól, używając drewnianej łyżki. Potem dodaj tę miksturę do powstałego wcześniej ciasta, postaraj się to również wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką.
- Ciasto przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby mąka wchłonęła wilgoć, a masło ponownie się schłodziło.
- Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, uformuj z niego grube dyski (około dwie łyżki ciasta na jeden dysk, jeżeli robisz większe ciasteczka).
- Posyp każdy dysk cukrem cynamonowym, a następnie ułóż je w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 st. C (pamiętaj, aby włożyć je do rozgrzanego piekarnika!) od 12 do 14 minut w przypadku większych ciasteczek i od 8-10 minut w przypadku mniejszych. Zanim przełożysz ciasteczka z blachy na paterę, odczekaj co najmniej 10 minut. Przez nałożeniem na nie polewy i zjedzeniem poczekaj, aż całkowicie ostygną.
Polewa:
- W misce wymieszaj wszystkie składniki na polewę – cukier puder i mleko lub ajerkoniak w podanych wyżej ilościach.
- Nałóż polewę na środek każdego schłodzonego ciasteczka. Na koniec posyp każdy z dysków mieloną gałką muszkatołową.
Ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez nie więcej niż 4 dni. Smacznego!