Pytanie o smak umami sprawiło dużo kłopotów. Jak poradziła sobie uczestniczka „Milionerów”?
Anna Poproch, która jest inżynierem geodezji inżynieryjno-przemysłowej z Krakowa, prawidłowo odpowiedziała na pierwsze trzy pytania w „Milionerach”. Wątpliwości miała przy czwartym zagadnieniu, przy którym poprosiła o pomoc publiczność. Pytanie brzmiało następująco:
W opcji hodowlanej lub na kolanka możemy:
A: adaptować mansardę
B: adoptować maskonura
C: kupić kota
D: nabyć konia
Ponad połowa widzów zasiadających w studiu zaznaczyła wariant „C”. Anna Poproch zaufała tym wskazaniom i zdecydowała się na odpowiedź „kupić kota”. Ta okazała się prawidłowa. Warto przy tym dodać, że „na kolanka” to określenie znane osobom zajmującym się hodowlą tych kotów z rodowodem, które nie są przeznaczone do rozmnażania.
Dla uczestniczki znacznie trudniejsze okazało się pytanie o to, gdzie raczej nie odnajdziemy smaku umami:
A: w rosole
B: w bryzolu
C: w parmezanie
D: w miętowych drażach
Anna Poproch drogą dedukcji stwierdziła, że odpowiedź „A” będzie błędna. Miała świadomość, że wspomniany smak jest stosunkowo nowy i różni się od słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego. Nie była jednak pewna, gdzie umami się nie znajduje, więc użyła koła ratunkowego „pół na pół”. System odrzucił pierwszą i trzecią opcję. Mając do wyboru bryzol i miętowe draże, Anna Poproch zdecydowała się na pierwszy wariant. Taka odpowiedź była błędna, ponieważ smak umami jest podobny do mięsnego, bulionowego czy rosołowego.